Bliv mæt af dine oplevelser i havet

Hold øje med de levende krabber!

Hold øje med de levende krabber!

Kog 10-15 almindelige strandkrabber til alletiders fiskesuppe.

Kog 10-15 almindelige strandkrabber til alletiders fiskesuppe.

skør krabberne midt over, så alle safterne løber ud.

skør krabberne midt over, så alle safterne løber ud.

Kog muslingerne i lidt løg, hvidløg og grønt.

Kog muslingerne i lidt løg, hvidløg og grønt.

Blåmuslingerne skal åbne sig, når de bliver kogt.

Blåmuslingerne skal åbne sig, når de bliver kogt.

Der er god mulighed for at kombinere oplevelser og aftensmad, når du snorkler en tur. Du kan for eksempel fange fladfisk. Der er god mulighed for finde og fange fladfisk – fx skrubber eller rødspætter – og tage dem med hjem til stegepanden i en gang smør. Især om vinteren er de lette at fange, og du kan let tage dem med hænderne.
Det er også populært at gå efter multer helt inde på det lave vand om sommeren. Men du kan også gå efter andet end fisk.

Overalt er der masser af strandkrabber. De er ikke specielt kødfulde og mættende i sig selv. Men hvis du koger 10-15 krabber en halvtimes tid, har du basis for alle tiders krabbesuppe! Giv krabben en hurtig skoldning i kogende vand, hak dem over på midten så alle de gode safter frigives og kog det hele med svitsede løg, hvidløg og lidt forskellige urter, efter egen smag. Når du har sigtet skallerne fra (husk det er suppen du vil beholde, ikke skallerne! – hvis tankerne er et andet sted, og du tænker ”pastaen er færdig” – ender du ligesom jeg: smidt suppen i afløbet og stået tilbage med en håndfuld udkogte krabbeskaller!)
Når basen er klar, så kan du fx smide en dåse kokosmælk (eller ¼ fløde), 2 dåser hakkede tomater, kartofler, noget fisk (fx dine selvfangede flade), paprika og chili i tilpas mængde i gryden. Lad det koge til fisken/kartoflerne er færdige.

Blåmuslinger er en anden rigtig god spise. Du kan let plukke dem på sten og moler. MEN: de lever af at filtrere planktonalger, og nogle af dem er giftige. Selv i meget små mængder. Så hvis du spiser muslinger som har giftige alger i maven, kan du få skaldyrsforgiftning – og det er alvorligt (se Den Store Danske). Derfor vil det være bedst at sikre sig at muslingerne er ok – enten ved at lade dem gå i et akvarium i nogle dage, eller allerlettest – køb et par kilo hos fiskehandleren eller i supermarkedet (ja, man kan få friske blåmuslinger i handlen, de bliver fisket og dyrket – især i Limfjorden).

Det er super enkelt at lave en lækker blåmusling-ret til dig og kæresten: skyl muslingerne (men har du købt line-muslinger, så er der næsten garanti for at de er sand-frie), svits lidt løg og hvidløg i olivenolie. Kom det i en gryde med lidt hvidvin. Lad muslingerne dampe med i 10 minutter til de åbner og hæld fløde i. Så er det klart. Du kan pynte med lidt grønt fx frisk persille det ser godt ud. Men så er det bare at nyde muslingerne sammen med resten af hvidvinen …

Råd til mad fra havet
– Du kan i princippet spise det meste. Der er ikke noget som er farligt (på nær blåmuslinger…). Fisk, rejer, krabber, søpindsvin, alle tang-planterne – det hele kan spises. Men tænk over, hvor du samler det ind. Det skal måske ikke være tæt på trafikerede havne eller ved spildevands/regnvands-udløb.