Motiv jagt – om undervandsfotografering og undervandsvideo

dsc04689-1024x683

savgylte kommer nysgerrigt hen og kigger på snorkleren

savgylte kommer nysgerrigt hen og kigger på snorkleren

krabber spiser en død fladfisk i kattegat

krabber spiser en død fladfisk set oppefra

krabber spiser en død fladfisk

krabber spiser en død fladfisk set fra siden – ser mere dramatisk ud

krabbe bliver spist af søstjerner i Kattegat på en snorkletur

krabbe bliver spist af søstjerner set oppefra

krabbe bliver spist af søstjerner i Kattegat

krabbe bliver spist af søstjerner – der er mere dybde og dynamik set fra siden

en ribbegople - dræbergople i Kattegat set op mod solen

en ribbegople – set op mod solen for at skabe kontrast

søtjerne og strandsnegl i Kattegat på lavt vand

søstjerne og strandsnegl i sol på lavt vand – lyset falder uensartet på bunden og giver uro i billedet

en strandkrabbe i Kattegat

en strandkrabbe set helt nede fra bunden

en lille ulk - dykket ned og taget billedet hen mod fisken i stedet for oppefra

en lille ulk – dykket ned og taget billedet hen mod fisken i stedet for oppefra

Det er altid spændende at gå på jagt. – Det skærper sanserne og man er overvågen. Motivjagt med et kamera i hånden kan være lige så pirrende som undervandsjagt med kniv eller harpun.
Ofte skal du indstille kameraet til at tage billeder på lang afstand eller tæt på (makro), det giver en begrænsning i hvad du kan tage billeder af. Men samtidig giver det også fokus. Hvis du er indstillet på makro-fotografering, opdager du lettere alle de små fine dyr, som kan være ret farverige – især i Middelhavet eller på koralrevet, men også i vores danske farvande.

Ud over at finde gode, flotte, farverige, spændende motiver, så er der også tekniske udfordringer ved at undervandsfotografere: det kræver kamera i undervandshus; der er mindre lys, dårlig sigt og en del organismer kan være svære at fange i den rigtige position eller at stille skarp på.
Der er ingen enkelte løsninger. Men her følger lidt om hvad jeg forsøger at tænke over, når jeg tager undervandsbilleder generelt og med GoPro specfikt.

Du skal tænke på, at du får de flotteste billeder jo tættere du er på motivet. Sigten og lyset gør hurtigt at motivet bliver blåt-i-blåt (eller grønt-i-grønt, afhængig af hvor du snorkler). Heldigvis er det let at komme tæt på alger, ålegræs og de dyr som sidder dér eller på sten, men det kan være svært at komme tæt på fisk. Dog er der mange fisk, som du kan nærme dig stille og roligt. Og hvis du er ubevægelig, kan det være at de kommer tæt på dig. Fx. er havkaruds og savgylte ret nysgerrige og hvis du dykker ned på bunden og ligger stille, så kommer de hen for at se dig an. De kan finde på at komme helt hen til masken.

Du skal også tænke på vinklen for at få et flot billede. Når vi på land tager et billede, kan vi overveje hvad der er i baggrunden og dermed rykke os lidt til højre eller venstre. Men i vandet skal du tænke i tre dimensioner – også når du tager billeder. Der er stor forskel på at ligge i overfladen og tage et billede ned mod et dyr på bunden, – eller at lave en neddykning og tage et billede skråt nedad eller skråt opad. Typisk vil et billede taget oppefra virke lidt fladt, mens det giver billedet dybde/perspektiv og god dramatisk effekt at have algeskov, sten eller havoverfladen i baggrunden.

For visse dyr – de gennemsigtige gelé-dyr – gopler, ribbegopler og salper – kan det være næsten umuligt at få et godt billede, dels vil kameraet ikke stille skarpt, dels kan det være svært at skelne dyret fra omgivelserne (vandet). Her er løsningen at tage billedet op mod overfladen i retning af solen.

Solen er generelt en ven, når der skal tage undervandsbilleder. Der er brug for alt det lys man kan få undervand, da lyset absorberes af vandet. Lyset reflekteres fra havoverfladen og jo lavere solen står på himlen jo mindre lys når ned gennem overfladen. Det betyder at du får meget mere lys til rådighed, ved at snorkle midt på dagen end i de tidlige/sene timer.
Dog kan direkte sollys være et problem på meget lavt vand. Bevægelser på havoverfladen får lysstrålerne til at bryde lidt forskelligt og giver områder med meget lys og andre med meget ”skygge”, det kan være en flot mosaik, men kan også forstyrre, hvis du havde et andet motiv som gerne skulle vises. Det kan derfor være en fordel at tage billeder på lavt vand på en overskyet dag, når lyset er mere difust.

For at finde spændende motiver på din jagt med undervandskameraet gælder samme fif, som at ved al udforskning af havets dyr og planter i danske farvande: du skal være aktiv med at søge mellem sten og algernes blade (tangen) – en del dyr som fx søanemoner, rejer, rurer, dyriske svampe m.m. sidder ofte skjult. Du kan fint bruge hænderne til at vifte bladene til side og se hvad der gemmer sig …

God jagt …

Har du et GoPro kamera? – så læs mere om brug af GoPro under vandet i denne artikel